/* Elimina el .es del final de la URL */ /* fi codi javascript */ VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT: Quod Erat Demostrandum.

dissabte, 5 de maig del 2007

Quod Erat Demostrandum.

Trobo que una bona manera d'inaugurar aquest blog és parlant del següent títol: Quod Erat Demostrandum. Es tracta d'una locució llatina que significa "allò que es volia demostrar" o, com a mi m'agrada dir, encara que no sigui del tot correcte, "queda això demostrat". Aquest és el colofó oficial de les demostracions matemàtiques, ja siguin de teoremes, corol·laris, lemes, etc., que apareix abreviat en q.e.d. o bé amb el símbol d'un quadret, i significa que s'ha arribat al resultat que requeria la prova (allò que es volia demostrar).

Recordant la malaguanyada etapa de mates, la veritat és que era un alleujament veure aquest símbol després d'algun teorema, especialment si t'havies perdut entre els passos de l'argumentació ¿^^, cosa no gaire estranya arribats a cert punt del semestre...

La carrera de Matemàtiques és una opció desconeguda o bé irritant per a la majoria de la gent. Tenint en compte que ho he viscut en pròpia pell, puc dir que és una carrera dura, sí, s'ha de treballar molt, a menys que siguis un il·luminat (o fins i tot així...). Però també és una carrera preciosa i molt satisfactòria quan, poquet a poquet, vas obtenint els teus resultats.

I no només això, sinó que és una professió necessària. Molta gent és pregunta per a què serveixen les matemàtiques, sense adonar-se que les fem servir contínuament (què fem, doncs, quan, per exemple, anem a comprar?) i que la matemàtica és la base per a l'aplicació d'altres ciències o disciplines. Moltes coses que tenim al voltant i que emprem de manera quotidiana no funcionarien si no hi hagués una sòlida base matemàtica al darrera (podríem pensar en els coets o en els avions, però no cal anar tant lluny: electricitat, cotxes, televisió, internet i tot el relacionat amb la informàtica, etc.)

Des d'aquí, inaugurant el blog, vull retre un petit homenatge a les Matemàtiques i a aquelles persones que s'han dedicat a estudiar-les i a fer-les (fer-nos) avançar: als matemàtics i a les matemàtiques.

2 comentaris:

Emili Samper ha dit...

Una bona manera de començar el blog, sí senyora. Comparteixo el gust per les lletres (mortes i vives)tot i que les mates no són el meu punt fort, jeje. En relació a les aplicacions pràctiques de les matemàtiques, pots visitar aquesta pàgina http://www.josemariabea.com/ on es parla del càlcul mental, entre d'altres coses. Salut, bala perduda!

bala perduda ha dit...

Eis, merci Nightwing80 ;-)
Interessant la recomanació de la web de José María Bea, els apartats de seguretat informàtica i càlcul mental estan molt bé! :-)
I gràcies per les recomanacions de DC ;-)

Salut!