/* Elimina el .es del final de la URL */ /* fi codi javascript */ VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT: Invents extraordinaris (III): la Curta.

dissabte, 8 de desembre del 2007

Invents extraordinaris (III): la Curta.

Finalitzem aquest petit cicle d'aparells extraordinaris amb la meravellosa Curta, la primera calculadora realment de mà, una calculadora mecànica que funcionava amb una maneta, com es pot observar a la fotografia següent (a la part superior):

La Curta va ser dissenyada i creada per l'enginyer i inventor Curt Herzstark en el seu presidi al camp de concentració de Buchenwald, durant la II Guerra Mundial. Posteriorment, pels volts de l'any 1947 se'n van començar a fabricar les primeres mostres.

Va ser la primera calculadora mecànica de mà, capaç de fer sumes, restes, productes, divisions, arrels quadrades i fins i tot arrels cúbiques, amb una precisió d'onze xifres més un marcador per a decimals. Té finestres per als operands (al voltant del cilindre), una per indicar el número de voltes que se l'hi ha donat a la maneta per fer el càlcul, i una altra finestra per al resultat, a la part superior. A més, també disposa d'una anella de reset, és a dir, per posar a zero els comptadors. A l'interior, entre altres peces, hi trobem un eix de transmissió, un tambor de voltes, un tambor de dents i una campana de les desenes per portar l'arrossegament de l'operació, tot encaixat i disposat amb una perfecció de rellotger.

Per calcular les operacions es procedeix de manera similar a com actualment ho fan els ordinadors, tenint en compte, però, que en un ordinador cada dígit és un 0 ó un 1.
La diferència entre dos nombres s'obté fent el complement a 9, Ca9(X), doncs donats dos nombres X i Y (considerem que són naturals, és clar), X - Y = X + Ca9(Y) + 1. (En el cas binari seria el complement a dos). Per exemple:
Volem calcular: 54528 - 379. La Curta procediria de la següent manera: primer, calcularíem el Ca9(00379) = 99999 - 00379 = 99620. Després, sumem 54528 i el resultat anterior i obtenim 54528 + 99620 = 154148. Finalment, suprimim el dígit de màxim ordre, en aquest cas l'u, i el sumem: 54148 + 1 = 54149 . D'aquesta manera, hem obtingut el resultat desitjat: 54149.
Per al producte i la divisió, els càlculs es resolen per repetició de la suma i la diferència.

Curt Herzstark (1902 - 1988), l'artífex d'aquest genial i precís invent, va créixer envoltat de calculadores i altres màquines a la fàbrica del seu pare. De mare catòlica i pare jueu, després d'una breu col·laboració amb l'exèrcit alemany fabricant peces de precisió per aquest, fou enviat per les SS al camp de concentració de Pankratz, on es torturaven els jueus. Posteriorment, el varen enviar al camp de Buchenwald, on se'l va fer responsable en una fàbrica de la secció que construïa peces mecàniques. El 1945, Buchenwald fou el primer camp en ser alliberat per les forces aliades. Un cop acabada la II Guerra Mundial i alliberats els supervivents dels camps de concentració, després de refer la seva vida, Herzstark va sol·licitar patents per al seu nou enginy i va buscar inversors. En va trobar un en el príncep de Liechtenstein, que va crear l'empresa Contina i es van començar a construir les primeres curtes, que es posaren a la venta l'any 1948.

L'última calculadora Curta es va vendre el 1970 i no se n'han tornat a fabricar més. Avui en dia és un objecte molt cobejat pels coleccionistes de rareses, per alguns matemàtics i pels amants dels enginys de càlcul i altres aparells científics peculiars.
Actualment, se'n poden trobar alguns exemplars en venta en una pàgina de subhastes per internet però malauradament, o precisament per aquest interès que desperta, és difícil trobar una Curta per un preu inferior als 600 euros. En fi, seguirem esperant un cop de sort.

Més informació:
- Interessant i complet article sobre la Curta a la revista Investigación y Ciencia (de pagament).
- Pàgina de vcalc: The Curta Calculator Page.
- La Curta a Tecnología Obsoleta.
- Web curta.org
- Curta Calculating Machines.
- A l'interior de la Curta.
- Sobre Curt Herzstark.
- Entrevista amb Curt Herzstark per l'institut Charles Babbage.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

¡Qué maquinita tan curiosa y mira cómo luego fue evolucionando hasta estas calculadoras tan pequeñas, ligeras y al alcance de todo el mundo!
Veo que sigues haciendo unas entradas muy trabajadas que nos aportan bastante conocimiento.
Petonets i bon pont festiu!!

moonlight ha dit...

uoooo... quina cosa més interessant!

Emili Samper ha dit...

Quines cosetes més curioses...

T'he deixat un regalet al meu bloc, bala perduda! ;D