/* Elimina el .es del final de la URL */ /* fi codi javascript */ VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT: Invents extraordinaris (II): el theremin.

dissabte, 17 de novembre del 2007

Invents extraordinaris (II): el theremin.

Reprenem la sèrie d'invents extraordinaris amb el Theremin, el primer instrument musical electrònic del món i podríem dir que el primer sintetitzador.

La genialitat d'aquest invent radica en què és un instrument que es toca sense tocar, malgrat la paradoxa d'aquesta afirmació. El theremin o eteròfon és un instrument que es fonamenta en la ciència, concretament en l'electromagnetisme, i, per tant, es "toca" movent les mans per tal de controlar els camps electromagnètics que es generen.
Fou creat l'any 1919 per un físic i violoncelista rus anomenat Lev (Leon) Serguéievich Termen, que més endavant es va passar a dir Leon Thérémin.
Al llarg de la seva vida, Termen va investigar en els camps de l'electromagnètica i l'electricitat i va arribar a conèixer personatges històrics de la talla de Lenin, Einstein, el director de cinema Sergei Eisenstein o l'enginyer Robert Moog, creador, ara sí, del sintetitzador.

L'aspecte habitual del theremin és el d'una caixa amb dues antenes laterals: una vertical que en controla la freqüència, de manera que aquesta augmenta, és a dir, el so és més agut, a mesura que s'hi apropa la mà; i una altra d'horitzontal, amb la que es pot graduar el volum, més baix o més alt segons si n'apropem o n'allunyem la mà, respectivament.

Encara que és un instrument bastant desconegut, el theremin es va emprar molt en pel·lícules de sèrie B dels anys 40 i 50 i també entre els anys 50 i els 70, especialment en les pel·lícules de terror i sci-fi com, per exemple, The Day the Earth Stood Still ("Ultimátum a la Tierra", 1951). Després d'una època de recessió, en els últims anys s'ha tornat a fer servir molt en les B.S.O.'s d'algunes pel·lícules, com Mars Attacks, o fins i tot a l'opening dels Simpsons, i també n'han fet ús alguns grups com Led Zeppelin, Nine Inch Nails (foto), Jean Michel Jarre, Portishead o Blur.

Casualment, durant els actes de la Tardor Cultural de Tarragona hi haurà una audició musical de Theremin, això sí, adreçada a alumnes d'ESO i Batxillerat. Aquest espectacle tindrà lloc els propers dilluns 10 de desembre, a les 9:30h, 11h i 15:30h, i dimarts 11 de desembre a les 9:30h i les 11h, a la Sala August del Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Organitza: Imaginautes Serveis Culturals.

Per finalitzar, una petita demostració de com sona un theremin (Oxygene, de Jean Michel Jarre):


Més informació:
- El increíble theremin. (història i explicació científica del seu funcionament)
- Theremin hispano.
- Theremin World.
- Mi theremin (blog d'un thereminista).
- Guia d'introducció al theremin, de Victor Estrada (thereminista).
- El llibre de Clara Rockmore (destacada thereminista): Method for Theremin. (disponible en anglès, italià i castellà)
- Article sobre el theremin al cinema.
- En altres blogs.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

¡Bona nit bala perduda!
Ya por fin llego, después de un tiempito de mucho trajin con mi trabajo y el blog, que ahora no me deja mucha vía libre con tanto comentario, asi que perdona mi retraso en venir a devolverte tus visitas tan gratas.
Por lo que he podido leer este invento del theremin es muy curioso, no tenía ni idea, pensé siempre que estos sonidos electrónicos se hacían con sintetizadores o actualmente con la ayuda de programas informáticos... La verdad que en este tema no estoy muy puesta, pero me ha encantado aprender gracias a tu entrada y el vídeo también ayuda mucho.
Petonets i fins ara!!

padam ha dit...

ei gracies, hi havia algun lloc en el meu cap que sabia de l'existència de l'instrument, però no en sabia el nom ni el funcionament i no sabia com buscar-ne info... gràcies! tan moder q sembla i ja es del 1919...

kissu

moonlight ha dit...

quants dies, bala perduda! en un concert d'un amic meu vaig tenir l'oportunitat de veure l'invent aquest i és molt curiós!

bala perduda ha dit...

milagros: Seguramente en algunas ocasiones usarán un sintetizador para crear estos sonidos, porque suena casi igual, y porque parece ser que no es fácil dominar un theremin, pero es toda una curiosidad el invento. Gracias por tu visita y tu comentario. ;-) Saludos.

kissu: De res, dona. ;-) El so que produeix és tan psicodèlic que no és d'estranyar que es fes servir per ambientar les pel·lícules de terror i, sobretot, de ciència ficció.
Salut!

moonlight: Ostres, vaja, passa ràpid el temps... ¿^^ Així que has pogut veure un theremin en directe, quina sort! La veritat és que és impressionant això de crear sons sense tocar l'instrument... Visca la Física! ^^ Salut! ;-)