/* Elimina el .es del final de la URL */ /* fi codi javascript */ VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT: LHC start-up.

dissabte, 30 d’agost del 2008

LHC start-up.

Des que el passat 7 d'agost es va anunciar l'engegada de l'accelerador LHC, un cop finalitzades les tasques de refrigeració dels vuit sectors de la màquina, que s'han de mantenir un quants graus per sota del zero absolut (-271ºC), alguna cosa es cou als departaments del CERN, on cada cop hi ha més moviment per tal de tenir a punt l'enginy per a la data clau, l'esperat "dia del botó vermell", el proper dijous 10 de setembre. Les notícies al respecte cada cop són més constants i ja són nombrosos el mitjans de comunicació que comencen a fer-se eco de l'experiment, que de ben segur acapararà les notícies d'aquí ben poc temps, encara que sigui per rendir comptes de l'abundant inversió efectuada amb fons públic per a un projecte científic de gran envegardura que ha permès innovacions científiques i tecnològiques que representen el futur més immediat, com el Grid, i que esperem que ens sorprengui amb molts descobriments més.

Després de la refrigeració, la següent operació realitzada, el 9 d'agost, va ser sincronitzar el SPS (Super Proton Synchroton), el túnel injector de partícules de l'accelerador, amb l'LHC. Finalment, després d'aquestes proves, es va dur a terme, el 22 d'agost, el test final: enviar les partícules injectades al SPS cap a l'LHC, per tal de fer-les circular un tram per l'accelerador.
Totes les proves s'han realitzat correctament i els equips que treballen en cada un dels detectors també estan finalitzant els tests per tenir-ho tot enllestit ben aviat.

Vista del detector LHCb.

Per inaugurar aquest esdeveniment, el CERN està preparant una sèrie d'actes restringits (tots requereixen invitació i permís previ) que tindran lloc en tres dates diferents. El més proper està molt enfocat als diferents mitjans de comunicació i serà el primer intent de fer circular les partícules al llarg dels 27 km. de l'accelerador. Aquest fet tindrà lloc el 10 de setembre, i serà retransmès en directe des dels centres de control a través del webcast del CERN. A més a més, pel 3 d'octubre estan preparant el LHC Grid Fest, dedicat al sistema de computació i emmagatzematge de l'accelerador i, molt especialment, al LHC Computing Grid, que permet tenir molts ordinadors repartits arreu del món treballant junts per a un mateix propòsit i oferint, així, una capacitat de càlcul que no es podria mantenir en un sol edifici, és a dir, proporciona càlcul distribuït a escala planetària. Finalment, la inauguració oficial està prevista pel 21 d'octubre, però encara se'n desconeixen els detalls.

Els esforços dedicats a fer possible aquest experiment han aconseguit grans avenços en tots els camps que hi han estat requerits i el grid es perfila com un gran aliat per a la humanitat en diferents camps de la ciència, per exemple, utilitzat per a analitzar milions de medicaments potencials contra una malatia (com la malària), per compartir imatges mèdiques que permetin millorar un diagnòstic, per efectuar simulacions geofísiques de mines o bé per distribuir imatges de satèl·lit dels grans desastres naturals. Existeixen diferents tipus de xarxes, com les industrials, que posen en xarxa tots els ordinadors d'una empresa, les científiques o bé les voluntàries (africa@home, malariacontrol.net, folding@home, climateprediction.net, etc.), de manera que tothom qui ho vulgui hi pot participar oferint el temps d'inactivitat del seu ordinador al projecte que més li interessi.

Algunes de les curiositats sobre l'accelerador, recollides durant l'Open Day, són les següents:
- Serà l'accelerador més ràpid, ja que permetrà llençar molts milers de milers de milions de protons gairebé a la velocitat de la llum (un 99,99999%), que faran la volta als 27 km de l'anell 11000 vegades per segon.
- L'LHC és l'espai "més buit" del Sistema Solar (l'atmosfera serà unes 10 vegades menys densa que sobre la Lluna) perquè per accelerar els protons a aquesta velocitat cal un buit com el de l'espai interplanetari.
- A més, és l'espai més fred de l'Univers, amb una temperatura de -271ºC, només 1,9º per sota del zero absolut.
- Però contindrà els punts més calents de la galàxia: quan els dos feixos de protons entrin en col·lisió, generaran, en un espai minúscul, temperatures de més de mil milions de vegades que aquelles que imperen al Sistema Solar.

Quina llàstima que tots aquests actes siguin en dies laborables perquè, tot i aquestes dades "esfereïdores" i malgrat els vaticinis catastrofistes d'alguns (creació d'un forat negre que pot engolir la Terra, desaparició en sec de Suïssa, etc...), seria fantàstic poder ser allà quan es posi en marxa. Tot i això sóc una de les poques i afortunades persones que ha pogut descendir, durant la jornada de portes obertes, 100 metres sota terra per poder admirar un dels impressionants detectors (en el meu cas, ATLAS). I certifico que l'ascensor fa el trajecte en 60 segons exactes, sense que el cos noti cap efecte.

Més informació:
- LHC countdown news.
- LHC 2008.
- LHC Open Day. (diumenge 6 d'abril de 2008)
- LHC First Beam. (dijous 10 de setembre de 2008)
- LHC Grid Fest! (divendres 3 d'octubre de 2008)
- Acercándonos al LHC.
- Birth of a Giant.
- Large Hadron Collider.